Cuines,33 combineert de originele Portugese Parus White met gelakt buikspek en kreeft

17 august, 2018

Cuines,33 combineert de originele Portugese Parus White met gelakt buikspek en kreeft

“Unieke monocépage van de Antão Vaz-druif zorgt voor elegantie bij het gerecht”

Herdade da Comporta is een schitterend landbouwbedrijf aan de zuidwestkust van Portugal. Dit magnifiek natuurgebied wordt omringd door zee, eiland en rijstvelden creëert onder andere schitterende wijnen. De wijnen van Herdade da Comporta worden geproduceerd in de wilde schoonheid van de natuur en de rust van het landgoed. De zandbodem en het unieke klimaat van de regio, getemperd door de nabijheid van de oceaan, vormen de perfecte omgeving voor het kweken van wijndruiven. De druivenrassen – zoals Aragonez en Trincadeira voor rode wijn en Arinto en Antão Vaz voor witte wijn - worden geteeld op ongeveer 35 hectare en behandeld met het grootste respect. Dolce stelde één van de wijnen voor aan restaurant Cuines,33 uit Knokke, namelijk Parus White: een elegante en unieke wijn, maar toch met voldoende body.

Cuines,33 is op z’n minst een revelatie in Knokke te noemen. Het geesteskind van chef Edwin Menue,  en gastvrouw Fleur Boussy scheert sinds de opening in 2012 hoge toppen op gastronomisch niveau. Het concept? Culinaire tapas van een zeer hoog niveau en creatieve toets. Vooral het tapasmenu ‘Sabor’ is een must-taste: trendy en experimentele gerechtjes die niemand onberoerd laten.

Het perfecte paar

Voor het derde voorgerecht uit het ‘Sabor-menu’ kozen chef Edwin Menue en sommelier Charlotte Crul voor de Parus White van Herdade da Comporta. “Deze prachtige Portugese wijn pairt perfect met het gerechtje van gelakt buikspek, kreeft, kaviaar en koolrabirollen met aubergine”, aldus Edwin Menue. “De wijn heeft een elegant en subtiel aroma met toetsen van ananas en citrus en zijn frisse medium body countert perfect de rijke smaak van het gerecht.”

Charlotte Crul: “Herdade da Comporta creëert voornamelijk assemblagewijnen met klassieke druivensoorten uit Portugal, maar daar is deze monosépage Parus een uitzondering op. Een uitzonderlijke en unieke wijn die perfect bij het gerechtje van de chef past. De wijnmakers hebben de Antão Vaz 6 maanden op zijn bezinksel laten liggen wat de wijn heel wat structuur heeft. Deze lagering heeft de wijn namelijk een tweede dimensie die zorgt voor kracht en acicidteit. De vettigheid van de buikspek, het zilte van de kaviaar en de kreeft vraagt body en dat vinden we perfect terug in Parus-wijn.”

Print this page

Newsletter