Bordeaux fete le vin
22 juin, 2022
Cheval des vignes
Paard en mens, al eeuwen een onlosmakelijk geheel als men het heeft over het werk op het veld. Dat was het toch, tot men na de oorlog besliste om de werkdieren te vervangen door nieuwe modernere middelen: de landbouwmachines. Deze tractoren werden al snel massaal ingezet en verdrongen de paarden uit de wijngaard. Daar waar de beesten in Champagne en Bourgogne nog op beperkte schaal werden ingezet verdwenen ze in de jaren 50’- 60’ volledig in de Bordeauxstreek.
Onze zoektocht naar een groene en ecologische toekomst in harmonie met de natuur doet ons soms terug grijpen naar oude methodes en tradities. Voila: de herintroductie van het paard in de wijnbouw.
In de schaduw van Chateau petit Val (Saint-Émilion) ontmoeten we de mensen van ‘Cheval des vignes’. Een familiebedrijf dat zich specialiseert in het bewerken van de wijngaard met hun paarden. Dit bedrijf werkt voor verschillende wijnbouwers en houdt hun velden net en vruchtbaar met behulp van hun knollen.
“Onze paarden behandelen we als topsporters” vertelt ons de eigenaar van het bedrijf, Sébastien Bouetz. “ze werken maximum 10 jaar, Vijf uur per dag, elk weekend vrij. Daarna kunnen ze van hun pensioen genieten” Deze, duidelijk gepassioneerde, ondernemers trainden hun paarden volledig op gehoor, onontbeerlijk als je weet dat ze beide handen op de ploeg hebben.
Naast het ecologische aspect (de paarden hebben nu eenmaal geen uitstoot) zijn er nog een heleboel voordelen verbonden aan het gebruik van paarden weet Sébastien ons te vertellen:
De lichte paarden (in vergelijking met de zware tractoren) zijn breed inzetbaar in wijngaarden waar de hellingsgraad (soms in combinatie met nat weer) of manier van aanplanten niet toelaten om met een landbouwmachine door te rijden. Ook het gegeven dat de paarden minder breed zijn dan hun mechanische tegenhanger heeft z’n voordelen: men kan de wijnranken dichter bij elkaar planten (wat zorgt voor een hoger rendement) en dit geeft meer schaduw wat voor bepaalde druivensoorten aangenaam kan zijn.
De nauwkeurigheid van paard en mens zorgt er zelf voor dat men weinig tot geen extra tijd moet uittrekken voor eenzelfde resultaat. Ook de precisie en de voorzichtigheid van het duo zorgt voor minder schade aan de ranken.
Al deze voordelen hebben ervoor gezorgd dat het aandeel wijngaarden dat met paarden werkt in stijgende lijn gaat (8% in 2020, vandaag schat men tussen de 10-20%). Ook in het buitenland krijgt men ondertussen interesse in het werk van Cheval des Vignes. Wie weet zien we hen binnenkort naast de Bordelaise wijngaarden nog in verre landen opduiken.